Platini weer op vrije voeten, maar voor hoelang?  02-07-2019

Door Kimberley Kuijpers

Er is al enige tijd een hele soap gaande rondom Michel Platini. Platini was van 2007 tot en met 2015 voorzitter van de UEFA (één van de continentale voetbalbonden). Hij was al bekend als voetballer, werd nog bekender als voorzitter van de UEFA. Platini werd op 18 juni jl. opgepakt wegens verdenking van corruptie bij het toewijzen van het WK voetbal van 2022 aan Qatar. Echter werd hij een dag later, op 19 juni, weer op vrije voeten gesteld. Dit, nadat hij in 2016 door het CAS ook al voor een periode van vier jaar werd geschorst en daarbij een geldboete kreeg. Toentertijd gebeurde dit, omdat hij zonder legale basis een bedrag van twee miljoen Zwitserse Franken had aangenomen van voormalig FIFA-president Sepp Blatter.

De toewijzing van het WK voetbal 2022 in Qatar wordt al jaren omringd door schandalen. Vrijwel de hele mondiale voetbalwereld, spelers en voetbalfans in het bijzonder, spreken al sinds de toewijzing in 2010 schande van het toernooi. Waarom zou een WK voetbal in een land worden gespeeld waar het in de zomer boven de 50 graden is en waar (toen het WK werd toegewezen aan Qatar) nog geen faciliteiten waren om het WK voetbal daar te houden? Vrijwel alles moet daar opgebouwd worden om zo’n groot toernooi te organiseren. Vele geruchten deden de ronden, onder andere dat Qatar de toewijzing van het WK zou hebben omgekocht.

Dit vroeg om een uitleg en vele onderzoeken volgde. Autoriteiten van Zwitserland, Frankrijk en Amerika doen al jaren onderzoek hierna. Zij hadden het vermoeden dat Platini het WK heeft toegewezen aan Qatar, in ruil voor overname van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain. Ook gaf voormalig FIFA-toplid Chuck Blazer in 2015 toe dat er omkoping in het spel was bij de toewijzing van het WK 1998 aan Frankrijk en het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Het voormelde laat de geruchten over fraude bij de toewijzing van het WK aan Qatar toenemen. Stemgerechtigde FIFA-leden zouden ook omgekocht zijn. Overal is te lezen dat dit geen zuivere koffie is en als “kers op de taart” werd Platini onlangs opgepakt door de Franse autoriteiten. Echter wordt dit ook weer genuanceerd en blijkt hij te zijn verhoord als getuige in de zaak rondom de toewijzing van het WK 2022 in Qatar.

Naar de toewijzing van dit WK aan Qatar is volop onderzoek gaande en een ieder heeft zijn bedenkingen erbij. Het WK in 2022 zal, zoals het er nu naar uit ziet, gewoon in Qatar plaatsvinden. Het enige verschil is dat het WK dit keer in de maanden november en december zal plaatsvinden en niet in de zomermaanden, in verband met de hitte. Hoe het met Platini af gaat lopen, dat zal de tijd leren. Maar één ding is zeker: het laatste woord is hier nog niet over gesproken.

Vragen over het voorgaande? Onze sportjuristen staan voor U klaar.

Kimberley Kuijpers
Juridisch Sportloket