De verantwoordelijkheid voor wanordelijkheden tijdens voetbalwedstrijden  12-06-2013

Door Lars Westhoff

Zowel op nationaal als internationaal niveau zijn voetballiefhebbers helaas bekend met wanordelijkheden tijdens wedstrijden. Afgelopen weken hebben zich een tweetal colleges binnen de sport uitgelaten over een sanctie voor de voetbalclub wiens fans zich tijdens een wedstrijd hebben misdragen. Het betreft een uitspraak van de KNVB commissie van beroep en een uitspraak van het CAS (Court of Arbitration for Sports).

KNVB commissie van beroep
Bij beslissing van 2 april 2013 heeft de tuchtcommissie van de KNVB Roda JC veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van € 5.000,- (deels voorwaardelijk) naar aanleiding van wanordelijkheden tijdens de wedstrijd tegen VVV-Venlo d.d. 23 december 2012. De wanordelijkheden bestonden uit het afsteken en gooien van vuurwerk en het beklimmen van hekken althans een poging tot uitbraak.

De tuchtcommissie overweegt dat Roda JC zich enkel kan disculperen indien zij aannemelijk maakt dat zij voor, tijdens en na de wedstrijd voldoende maatregelen heeft genomen die dusdanig verstrekkend en stringent zijn, dat de kans op misdragingen van haar aanhang te verwaarlozen is. Volgens de tuchtcommissie heeft Roda JC tijdens de wedstrijd onvoldoende maatregelen genomen om de daders van het gooien van vuurwerk op te sporen en hebben de stewards te laat gereageerd op het over het hek klimmen van een supporter. Daarbij hebben de stewards onvoldoende gepoogd de identiteit te achterhalen van de personen die hebben getracht uit te breken waardoor geen stadionverboden konden worden opgelegd.

In beroep bij de commissie van beroep voert Roda JC aan dat VVV-Venlo als thuis spelende ploeg verantwoordelijk is voor de voorkoming van wanordelijkheden, nu VVV-Venlo daarin zou hebben gefaald, kan dit niet aan Roda JC worden toegerekend. De commissie van beroep wijst Roda JC erop dat zij zich enkel kan disculperen, indien zij aannemelijk maakt dat zij voldoende maatregelen heeft genomen om de wanordelijkheden te beperken of te voorkomen. Daarvan is de commissie van beroep net als de tuchtcommissie niet overtuigd.

Court of Arbitration for Sports
Een situatie in overtreffende trap speelde zich af bij de wedstrijd Dynamo Moscow tegen Zenit st. Petersburg d.d. 17 november 2012. In de 37ste minuut werd de keeper van Dynamo geraakt door vuurwerk dat van achter zijn doel gegooid is door Zenit supporters. De scheidsrechter heeft hierop de wedstrijd gestaakt. De Russische voetbalfederatie heeft Zenit naar aanleiding van dit incident gestraft door: haar reglementair met 3-0 te laten verliezen, een boete op te leggen van 500.000 Russische Roebel1 en twee thuiswedstrijden zonder publiek te spelen. Zenit stelt tegen deze beslissing van de Russische voetbalfederatie beroep in bij het CAS. In haar deelvonnis bevestigt het CAS de beslissing van de Russische voetbalfederatie met betrekking tot het reglementair verlies en wijst het verzoek tot vervolging van Dynamo af. Het CAS moet zich nog buigen over de boete en de schadevergoeding voor het spelen van twee thuiswedstrijden zonder publiek.

Conclusie
Uit bovenstaande volgt dat voetbalclubs volledig verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun fans tijdens en rond wedstrijden, tenzij de voetbalclub alle middelen in het werk heeft gesteld waardoor de kans op wanordelijkheden verwaarloosbaar is. Hier is derhalve een belangrijke taak weggelegd voor veiligheidscoördinators, beleidmakers, stewards en achteraf voor juristen.

Mocht U naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben, of meer informatie wensen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Lars Westhoff
Para Legal sectie Sport en Recht1 Ongeveer € 12.000,-

 

Laatste nieuwsberichten