Katusha versus UCI Licence commission  16-01-2013

Door Lars Westhoff

Ieder jaar weer strijden alle wielerploegen in de wereldtop om de felbegeerde achttien plaatsen in de WorldTour1. De wielerploegen die reeds in het bezit zijn van een licentie (zoals VacansOleil) dienen zich te registreren en de ploegen zonder licentie proberen een licentie te bemachtigen. In zowel de registratie- als de licentieprocedure worden de ploegen beoordeeld aan de hand van de criteria2:
a. Sportief;
b. Ethisch;
c. Financieel; en
d. Administratief.

Hoewel de criteria worden uitgewerkt in de artikelen 2.15.011a UCI Cycling Regulations en volgende, blijft er een grote mate van onduidelijkheid bestaan waarop de ploegen nu worden beoordeeld3. De beoordeling vindt plaats door een zelfstandig orgaan van de UCI, de Licence commission.

Op 18 december 2012 heeft de Licence commission het verzoek voor een WorldTour licentie afgewezen4 waarna Katusha in beroep is gegaan bij het CAS (Court of Abitration for Sport). De vordering van Katusha bij het CAS is tweeledig: enerzijds vraagt zij om een licentie te verstrekken vooruitlopend op de definitieve beslissing en anderzijds vraagt zij het besluit van de Licence commission te vernietigen en Katusha toe te laten tot het WorldTour seizoen 2013.

Op 9 januari 2013 wijst het CAS het verzoek om een voorlopige licentie af5. Nu is het wachten op het definitieve oordeel over het besluit van de Licence commission en of het CAS Katusha alsnog toelaat tot het WorldTour seizoen 2013.

Mocht U vragen hebben over bovenstaande, of wenst U advies of juridische bijstand in een licentieprocedure bij een sportbond, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.


Lars Westhoff
Para Legal Sectie Sport & Recht
Vissers Advocatuur B.V.

 

                                              

1 Vervangende competitie van de ProTour. Een WorldTour Licentie geeft de ploeg het recht (en de plicht) om deel te nemen aan de grootste wielerwedstrijden.
2 Artikel 2.15.011 UCI Cycling Regulations.
3 Zo werd kort na de invoering van het WorldTour systeem tevens aangegeven in de scriptie “Randvoorwaarden voor Topprestaties” d.d. 26 mei 2011 door L. Westhoff.
4 Press release: Katusha has received reasoned decision from the Licences Commission 18.12.2012 (www.uci.ch).
5 Katusha v/ UCI : request for provisional measures rejected.

Laatste nieuwsberichten