Vanaf komend seizoen weer nieuwe spelregels in het voetbal  28-05-2019

Door Kimberley Kuijpers

Elk jaar verandert er wel weer iets in de spelregels van het voetbal. Zo is nog niet zo lang geleden ingevoerd dat men voortaan maar met één persoon aan de aftrap hoeft te staan in plaats van twee en in geval van blessurebehandeling de speler het veld even moet verlaten (uitzonderingen daargelaten). Ook in het seizoen 2019 - 2020 zijn er weer een aantal belangrijke veranderingen. Nu het huidige seizoen ten einde loopt, lijkt het ons goed om de nieuwe regels voor U op een rijtje te zetten, zodat U goed voorbereid aan het nieuwe seizoen kunt beginnen.

1. Doeltrap

Voor degene die de doeltrap van zijn eigen medespeler ontvangt, is het niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. Een medespeler kan voortaan ook binnen de zestien worden bereikt.

2. Handsbal?

Indien een speler bij een aanval van zijn partij hands maakt, is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Een handsbal in een aanvallende situatie wordt vanaf volgend seizoen altijd afgefloten, of het nu met opzet is of niet.

3. Aanvaller in de muur van de verdedigende partij

Het is niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de verdedigende partij te gaan staan. De aanvaller moet voortaan één meter afstand nemen. Zo kan de aanvaller niet meer (bewust) het zicht van de doelman belemmeren. Geduw en getrek bij een muurtje is vanaf volgend seizoen dus niet meer mogelijk.

4. Wissels

Indien een speler gewisseld wordt, moet hij voortaan via de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn het veld verlaten. Tijdrekken door bij een wissel het veld heel langzaam te verlaten, kan volgend jaar niet meer.

5. Penaltyserie

Het ABBA-systeem tijdens penaltyseries is vanaf volgend seizoen van de baan. Dit systeem is niet heel lang van kracht geweest binnen het voetbal. Nu blijkt ook dat het ABBA-systeem niet het gewenste effect heeft gehad en vaak zorgt voor verwarring bij spelers en supporters. Hierdoor is besloten dat een penaltyserie voortaan gewoon weer op de “oude” manier wordt genomen en dat is om en om een penalty nemen (ABAB). 

Vragen over het voorgaande? Onze sportjuristen staan voor U klaar.

Kimberley Kuijpers
Juridisch Sportloket