Het portretrecht van sporters

Buiten dat atleten loon genieten uit hun werk (de sport), vertegenwoordigen zij zelf als persoon ook een verzilverbare rol. Dit wordt ook wel verzilverbare populariteit genoemd. Je kent hierbij denken aan alle aan de sporter te linken persoonskenmerken die gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden. Heel vaak wordt aan het onderdeel verzilverbare populariteit weinig aandacht besteed door de gedachte (onterecht) dat dit geen geld kan opleveren. 

 

Waarvoor dient het portretrecht

Het portretrecht biedt topsporters tevens de mogelijkheid, onder bepaalde voorwaarden, om zich te verzetten tegen de publicatie van imago schadende foto’s. Het imago van een topsporter is heden ten daags nagenoeg net zo belangrijk als sportieve prestaties. Het portretrecht beschermt sporters tegen de exploitatie van hun portret waarvoor zij geen toestemming hebben gegeven.    

 

Portretrecht en merchandising 

Een onverwachte gebeurtenis of een succes kan er zo maar voor zorgen dat sponsoren in de rij staan voor de club of atleet om een van hun persoonskenmerken te gebruiken bij de promotie van hun producten of diensten. Omdat hier van te voren niet aan gedacht is en alles bij de onderhandelingen is weggeven aan de werkgever of bond, kan men daar niet van profiteren. Daarom is het altijd zaak hierover advies in te winnen.

 

Is uw portretrecht geschaad? 

Wij hebben de kennis om U te begeleiden in onderhandelingen waarbij verzilverbare populariteit een rol speelt of U als atleet bij te staan in procedures bij een geschil rond bijvoorbeeld het portretrecht.

Wanneer u vragen heeft over het portretrecht kunt u vrijblijvend contact opnemen. Onze advocaten voorzien u zo spoedig mogelijk van een passend antwoord.

Onze specialisten

  • Mr Remco Wortel
    +31 (0)73 691 19 79
    +31 (0)6 143 878 68
  • Mr Gijs Volders
    + 31 (0)73 691 19 79

Laatste nieuwsberichten